GastronomiaGospodarkaHandelPolskaRolnictwoŚwiat

Polska serem stoi!

Bardzo duża produkcja oraz spożycie sera przez Polaków.

Chociaż wyprzedzają nas Niemcy, Włosi oraz Francuzi, roczne spożycie sera jest w Polsce bardzo wysokie i wynosi około 11,5 kilograma na osobę. W tej dziedzinie wyprzedzamy między innymi Hiszpanów czy Słowaków. Lecz nie tylko spożycie jest wysokie, również produkcja. Polska zajmuje 6 miejsce na świecie i 5 w UE pod względem produkcji sera i twarogów.

Najwięcej produkujemy serów podpuszczkowych dojrzewających. Ich wartość stanowi 47% ogólnej wartości produkcji sprzedawanych wyrobów. Rośnie również eksport serów i twarogów, w których największy udział mają sery dojrzewające. Produkty sprzedawane są głównie do krajów UE, w tym przede wszystkim do Czech, Niemiec oraz Włoch. Polskie sery dojrzewające sprzedawane są również do Arabii Saudyjskiej, Iraku, Izraela oraz na Ukrainę.

Jak przekonuje w rozmowie z Faktem Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka, sery stanowią najważniejszy produkt eksportowy polskiego mleczarstwa.

Dziś ser stanowi najważniejszy produkt eksportowy polskiego mleczarstwa. Oznacza to, że polskie sery są cenione za jakość i walory smakowe. Nasza Izba pracuje nad tym, by tworzyć dobrą opinię naszych produktów serowarskich poza granicami. Wystarczy czytać etykiety, a szlachetne polskie sery takie jak bursztyn, szafir czy rubin, przeznaczone dla koneserów sera, zaspokoją gusta największych smakoszy.

Źródło: Fakt

Tagi

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również

Close
Back to top button
Close
Close