GospodarkaHandelPaństwoPolska

Cukier zdrożeje, mimo iż jest go za dużo.

W 2019 roku polskie cukrownie wyprodukowały 2,14 miliona ton cukru. Z danych GUS wynika, że jest to o ponad 3 procent mniej niż rok wcześniej.

„Dziennik Gazeta Prawna” zaznacza, że to pierwszy spadek od 2015 roku. W ostatnich latach na skutek uwolnienia rynku cukru w Europie, co nastąpiło w 2017 roku, produkcja sukcesywnie rosła.

Spadek w produkcji, zdaniem  Michała Gawryszczaka, dyrektora biura w Związku Producentów Cukru w Polsce, to między innymi efekt suszy, krótszej kampanii cukrowniczej oraz zamknięcia jednego z 18 zakładów działających w kraju.

Zmniejszenie produkcji może nastąpić również w 2020 roku. Producenci nie muszą jednak narzekać na taką sytuację. Dziennik zaznacza, że „mniejsza podaż powinna oznaczać wzrost cen, co mogłoby się przełożyć na lepsze wyniki finansowe”. Według ekspertów produkcja powinna hamować na całym świecie.

Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, na które powołuje się „DGP”, wynika, że drastycznie spadł ostatnio zysk sektora: ze 130 milionów złotych w 2018 roku do 35 milionów złotych w 2019 roku.

Mniejsza produkcja jednocześnie oznaczać dużych różnic w cenach. Będzie drożej, ale cena cukru wzrastać będzie powoli. Nie ma obaw, że wrócą czasy, gdy za kilogram w sklepie trzeba było płacić niemal 5 zł, jak w 2011 roku. Dziennik przypomina, że firmy wyzbywają się jeszcze zapasów nagromadzonych przez ostatnie lata.

Źródło: DGP

Tagi
Pokaż więcej

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close
Close