Wyniki kontroli UOKiK: nieprawidłowości w 64% produktach spożywczych!
UOKiK znalazł nieprawidłowości w przypadku aż 64% kontrolowanych produktów.
Kontrolę przeprowadzono na początku 2019 roku, w 164 sklepach spożywczych, branżowych oraz marketach. Inspekcja stwierdziła nieprawidłowości w 132 z nich. Chociaż większość dotyczyła złego opakowania, zdarzyły się przypadki złej jakości i występowania pleśni w produktach.
Przebadano aż 1 384 partie produktów, a nieprawidłowości stwierdzono u ponad 64% z nich skontrolowanych partii, w tym wśród 60% wypieków i 70% ryb. Wśród 15 produktów odkryto strzępki pleśni oraz występowanie niewłaściwej zawartości składników i barwników.
62% produktów miało niewłaściwe oznakowanie. Ten problem dotyczył przede wszystkim pieczywa (78% partii). Producenci najczęściej podawali na opakowaniach niewłaściwy skład, czy też nie wykazywali alergenów znajdujących się w jedzeniu lub podawali w nazwie składniki, które nie zostały użyte do produkcji pożywienia. Bardzo często używano również nieprawdziwego sformułowania “domowe” w przypadku produktów, które zawierał konserwanty, emulgatory i barwniki.
Wynikiem kontroli było nałożenie przez Inspekcję Handlową 45 mandatów, oraz kar finansowych dla kilkudziesięciu przedsiębiorców. Informacje o nieprawidłowościach występujących u ukaranych przedsiębiorców trafiły do sanepidu i innych organów zajmujących się kontrolą artykułów.
Źródło: Forsal