GastronomiaHandelPaństwoPolska

Państwowy grant za prawie pół miliona na… kebaba

Wśród beneficjentów państwowych grantów internauci zauważyli nietypową firmę

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości przyznała w zeszłym roku granty na ponad 212 milionów złotych. Pieniądze trafiły do 770 polskich przedsiębiorstw, w ramach programu Go to Brand. Projekt miał na celu dofinansowanie polskich małych i średnich przedsiębiorstw, które „mają szansę stać się rozpoznawalne na rynkach zagranicznych”.

Najwięcej wniosków o granty złożyły firmy z sektora IT/ICT oraz mody. O pieniądze starały się między innymi firmy kosmetyczne, biżuteryjne, odzieżowe, a także te z narzędziami i sprzętem medycznym. Wśród beneficjentów znalazły się zarówno znane marki, takie jak Stara Mydlarnia, Yope czy Sotrender, ale również takie, których szersza społeczność nie kojarzy. Szczególnie jedno przedsiębiorstwo przykuło uwagę internautów. Okazuje się bowiem, że PARP przyznało pieniądze również… producentowi kebabów.

Grant na kebsa

Ponad 400 tysięcy złotych od polskiego państwa otrzymał Damak Kebab. Producent kebabów dostał dofinansowanie w wysokości 408 840 złotych na projekt „Wdrożenie planu promocji zagranicznej firmy Damak Kebab Sp. c o. o. oferującej produkty spożywcze wpisujące się w polskie specjalności żywnościowe”.

Firma nie sprzedaje kebabów, tylko je produkuje. Zakłady mięsne Damak Kebab produkują kebab z kurczaka lub wołowiny i kebab pieczony. Oprócz gotowego kebabu, firma sprzedaje także elementy z kurczaka i z cielęciny oraz ,,z powodzeniem kontynuuje prace rozwojowe i badawcze nowych produktów”. Jak można przeczytać na stronie spółki, spółka „została założona przez pasjonatów swej pracy – wyspecjalizowaną ekipę posiadającą wieloletnie doświadczenie w produkcji kebabu”.

Mimo, że wyniki konkursu zostały opublikowane już rok temu, nietypowego konkurenta Jan Zając, prezes firmy Sotrender, wypatrzył dopiero teraz.

Wśród beneficjentów programu PARP Go to Brand prawdziwe multikulti:(źródło:…

Opublikowany przez Jana Zająca Poniedziałek, 8 czerwca 2020

Źródło: INNPoland

Tagi

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close
Close