
Były poseł i były kandydat na prezydenta Marek Jakubiak, który od lat działa na rynku browarniczym, poinformował, że jest gotowy odkupić od Grupy Żywiec Browar Zamkowy w Cieszynie.
Informacja o tym, że gigant rozważa jego zamknięcie wywołała falę krytycznych komentarzy ze strony zarówno lokalnych władz, mieszkańców, jak i ekspertów branży piwnej.
Pragę poinformować, że nawiązałem kontakt z przedstawiciele Grupy Żywiec w celu przekazania informacji o woli zakupu spółki Browar Zamkowy w Cieszynie. Teraz wszystko w rękach Grupy Żywiec – poinformował na Twitterze twórca i prezes spółki Browary Regionalne Jakubiak, która kontroluje m.in. browar Ciechan, browar Lwówek (obecnie wydzierżawiony) czy warmiński browar Biskupiec.
Szanowni Państwo,
Pragnę poinformować, że nawiązałem kontakt z przedstawicielem @GrupaZywiec w celu przekazania informacji o woli zakupu spółki Browar Zamkowy w Cieszynie.
Teraz wszystko w rękach Grupy Żywiec.https://t.co/Xpq0K5CPzi— Marek Jakubiak??? (@jakubiak_marek) September 26, 2020
Oferta zakupu cieszyńskiego browaru to pokłosie licznych protestów po tym, jak Grupa Żywiec w czwartek 24 września poinformowała pracowników tej spółki o możliwym zamknięciu.
W komunikacie podkreślono, że likwidacja spółki ma być ostatecznością, bo priorytetem ma być sprzedaż działającego od 1846 roku browaru (to 4 lata krócej niż browar w Pilźnie, gdzie Czesi warzą piwo Pilsner Urquel, co przypomniał ekspert rynku piwa, bloger Tomasz Kopyra). Równocześnie nie jednak podano warunków, które spełnić musiałby potencjalny nabywca.
Powód takiej decyzji Grupy Żywiec? W oficjalnym oświadczeniu wskazano na “przeciwności rynkowe wzmocnione przez pandemię“, które sprowadzają się do spadku konsumpcji piw rzemieślniczych.
Browar Zamkowy jest najstarszym browarem, który warzy piwo metodą tradycyjną
W efekcie tej informacji burmistrz Cieszyna Gabriela Staszkiewicz zapowiedziała spotkanie z prezesem browaru, a media społecznościowe zalała fala krytycznych dla Grupy Żywiec komentarzy. Skąd taka ostra reakcja?
To efekt historii oraz znaczenia browaru dla regionu oraz samego piwowarstwa w Polsce. Browar Zamkowy jest bowiem najstarszym browarem, w którym nadal warzy się piwo metodą tradycyjną w otwartych kadziach.
Swoje znacznie ma także miejsce – cały proces odbywa się w dawnej rezydencji Habsburgów, którzy zdecydowali o uruchomieniu browaru. Poza budynkiem kompleks obejmuje także komory i tunele wydrążone w górze, na któym stoi.