GastronomiaHandelKultura i sztukaPolska

Wigilijna kolacja z pudełka? Polacy coraz częściej wybierają świąteczny catering

Wigilijna kolacja w tym roku dużo skromniejsza

Jak podaje „Rzeczpospolita” tegoroczna wigilijna kolacja będzie droższa o 3% niż przed rokiem. Koszt samodzielnego przygotowania od zera kolacji wigilijnej dla czterech osób to około 105 złotych. W ciągu roku podrożały takie produkty jak jajka, mąka czy ryby. Z drugiej strony tańsze są warzywa, takie jak na przykład buraki czy kapusta.

Pandemia koronawirusa i kryzys odbiły się mocno na portfelach Polaków. Jednak paradoksalnie z powodu pandemii wielu rodzinom uda się zaoszczędzić. Powodem jest fakt, że tegoroczna wigilijna kolacja odbędzie się w mniejszym gronie. Mniej osób, oznacza mniej posiłków i mniej prezentów. A to właśnie świąteczne prezenty stanowiły największą część bożonarodzeniowych wydatków.

Jak wynika z badania Polskiego Instytutu Ekonomicznego, rodzice na zabawki pod choinkę wydają przeciętnie około 500 złotych. Przez cały rok średnie wydatki na zabawki oscylują między 50 a 300 złotych miesięcznie. Nic zatem zaskakującego, że aż 30% obrotów branży zabawkowej powstaje właśnie w okresie świątecznym. Rynek ten w zeszłym roku był wart około 3 miliardów złotych.

Wigilia 2020. Czy Policja wpadnie dziś na kolację? Jakie obostrzenia obowiązują?

Wigilijna kolacja z pudełka

Wiele rodzin spędzi w roku Święta w najwęższym gronie. Chociaż dla wielu z nas wigilijna kolacja od razu kojarzy się z samodzielnie przygotowanymi potrawami, wiele rodzin wybierze w tym roku dania gotowe i półprodukty.

Co więcej, same firmy cateringowe wprowadziły do swojej oferty nawet pudełka z wigilijnymi potrawami. Te same dania mogą więc trafić pod kilka adresów. Wszystko po to, by rodziny – mimo że osobno – miały szansę zjeść ten sam posiłek. Wybór dań gotowych to również wsparcie dla branży gastronomicznej, która jest jedną z tych, które najbardziej ucierpiały w wyniku pandemii i rządowych obostrzeń.

Zainteresowanie ofertą świątecznych dań było bardzo duże. Złożono niemal cztery razy więcej zamówień w porównaniu do roku poprzedniego. Średni koszyk zamówień miał wartość około 230 zł. Popularnością cieszyły się także pięciodaniowe boksy świąteczne na Wigilię i pierwszy dzień Bożego Narodzenia

– mówi “Rzeczpospolitej” Artur Rowiński, właściciel Be Diet Catering.

Źródło: Money, RP

Tagi

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close
Close