GastronomiaGospodarkaHandelOchrona środowiskaPaństwoRolnictwoŚwiat

Winiarze z Prowansji oceniają skutki zniszczeń po ogromnych pożarach

Winiarze z Prowansji oceniają skutki pożarów

Winiarze z południowo-wschodniej Francji oceniają skutki pożarów, które rozpoczęły się w zeszłym tygodniu. Pożary wybuchły w regionie Var, w pobliżu Riwiery Francuskiej, a rozprzestrzeniły się dzięki silnym wiatrom. Stowarzyszenie producentów wina w Prowansji, CIVP, powiedziało, że nie było jasne, jak wiele szkód zostało spowodowanych, a dogłębne oceny były w toku. Jeden z właścicieli winiarni powiedział, że każde uderzenie w dostawy prawdopodobnie spowoduje wzrost cen.

W czwartek, Krajowa Federacja Związków Zawodowych Pracowników Rolnych (FNSEA) powiedziała, że chociaż pożary dotknęły głównie lasy, kilka obszarów uprawy winorośli również zostało poważnie dotkniętych. Szacuje ona, że liczba ta wynosi 73 winiarnie i 5 spółdzielni. Jeany i Stephen Cronk są założycielami winiarni Maison Mirabeau. Para kupiła również własną winnicę, Domaine Mirabeau, w 2019 roku.

W pobliżu nas znajdują się trzy winnice, które zostały całkowicie zniszczone, to naprawdę druzgocące. W Domaine, jest uszkodzenie winorośli, budynków gospodarczych i otaczającego lasu.

– przekazali winiarze.

Wpływ pożarów na uprawy nie jest jeszcze jasny, ponieważ skażenie dymem może nie być natychmiast oczywiste.

Dla nas, to jest niepewne, czy będziemy zbierać żniwa, czy nie. Osobiście, serce nam pęka. Dotknęły nas dwa ‘raz na pokolenie’ mrozy, a teraz nadchodzi najgorszy pożar lasu od dziesięcioleci.

– przekazali winiarze.

Kraków: Policja skontroluje czy pasażerowie komunikacji mają maseczki

Będzie tylko gorzej?

Stephen Cronk przekazał, że społeczeństwo musi więcej myśleć o zmianach klimatycznych i o tym, czy robi wystarczająco dużo, aby chronić lasy.

Mamy nadzieję, że będzie to kolejny sygnał alarmowy, że tego typu zdarzenia będą coraz częstsze i bardziej niszczycielskie. Musimy zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby zapobiec ich ponownemu wystąpieniu pożaru.

– przekazali winiarze.

Cronk powiedział, że w zależności od szkód, wpływ na podaż może sprawić, że wina z tego regionu będą droższe. Twierdzi również, że właściciele gruntów obok chronionych obszarów leśnych powinny mieć pozwolenie na usunięcie wkraczających krzewów z ich ziemi i tworzenie pasów przeciwpożarowych, aby zmniejszyć ryzyko pożaru.

Kiedy będzie to możliwe, grupa planuje rozmieścić drona, aby ocenić, jak winorośl sobie poradziła. Ale dzięki przywróceniu zasilania i wody, mają nadzieję, że będą gotowi do rozpoczęcia zbiorów w ciągu najbliższych kilku dni.

Ogień jest najnowszym problemem, który uderzył francuskich producentów wina. W kwietniu, rzadkie głębokie mrozy zniszczyły pąki na winorośli w winnicach Bordeaux, Burgundii, Langwedocji i doliny Rodanu.

Źródło: BBC

  

Tagi

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close
Close