GastronomiaHandelPrawoŚwiat

Dodawał opium do jedzenia i uzależnił klientów. Sprzedaż wzrosła o 30%

Pandemia COVID-19 na całym świecie wywołała kryzys, który uderzył w miliony przedsiębiorców. Problem uderzył zwłaszcza w branżę turystyczną i gastronomiczną, które musiały sobie radzić ze znacznym spadkiem obrotów. Tymczasem jeden z chińskich restauratorów znalazł dość ciekawy sposób na poradzenie sobie z kłopotami. Do przygotowywanych przez siebie dań dodawał… opium.

Chiński restaurator dodawał do makaronu opium, aby zwiększył liczbę klientów. I to mu się udało

Jak informuje brytyjski dziennik The Sun, lokalny sprzedawca o imieniu Li w mieście Lianyungang we wschodnich Chinach wpadł na nieco szatański pomysł. Przez kryzysową sytuację związaną z licznymi obostrzeniami wpadł na pomysł dodawania opium z maku lekarskiego do swojej żywności.

O sprawie nikt by się nie dowiedział gdyby nie fakt, że doszło do anonimowego donosu ze strony stałego klienta. Okazało się bowiem, że potrawy o wiele lepiej smakowały, ale bardzo uzależniały i mogły spowodować liczne problemy zdrowotne.

Funkcjonariusze chińskiej policji sprawdzili żywność i odkryli w niej znaczną ilość narkotyny i papaweryny, które mają działanie silnie uzależniające. Na stoisku mężczyzny policjanci znaleźli słoik z mieszanką zielarską, w której głównymi składnikami były olej chili i opium.

I co ciekawe, sam funkcjonariusz lokalnej policji Zhang Kaoshan potwierdził, że makaron był naprawdę smaczny. Niemniej jednak jego długie spożywanie mogłoby skończyć się tragicznie.

Źródło: Chińska policja

Mężczyzna stwierdził jednak, że do takiego działania zmusiła go sytuacja związana z pandemią i znaczną utratą środków do życia. Według informacji restaurator wpadł na pomysł zmieszania makaronu, chilli, oleju sojowego i opium, aby stworzyć “wyjątkowy smak”. Dzięki temu jego zyski wzrosły o ponad 30%, niemniej jednak teraz grozi mu długa odsiadka za kratami.

Według statystyk w Chinach jedynie w ostatnim roku doszło do 155 spraw karnych, które związane były z nielegalnym dodawaniem maku opiumowego do żywności.

Tagi

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close
Close