Biznesowi celebryciBusiness lifestyleGastronomiaŚwiat

“Ojciec Tiramisu” Ado Campeol umiera w wieku 93 lat

“Ojciec Tiramisu” nie żyje

Restaurator Ado Campeol, nazwany przez włoskie media „Ojcem Tiramisu”, zmarł w wieku 93 lat. Campeol był właścicielem Alle Beccherie, restauracji w północnych Włoszech, gdzie słynny deser został wymyślony przez jego żonę i szefa kuchni. Danie, zawierające nasączone kawą herbatniki i mascarpone, zostało dodane do ich menu w 1972 roku, ale nigdy nie zostało opatentowane przez rodzinę. Od tego czasu stało się podstawą kuchni włoskiej, zaadaptowanym przez szefów kuchni na całym świecie.

Od dawna toczą się spory dotyczące pochodzenia tiramisu, w tym twierdzenia, że ​​było ono podawane jako afrodyzjak w domu publicznym w północnowłoskim mieście Trevisio. Jednak powszechnie przyjmuje się, że przepis został opracowany w restauracji Campeol w mieście. Luca Zaia, gubernator regionu Veneto, był jednym z tych, którzy oddali hołd restauratorowi, tweetując, że miasto „straciło kolejną gwiazdę w swojej historii jedzenia i wina”.

Alle Beccherie zostało otwarte przez rodzinę Campeola w 1939 roku, a Campeol przejął firmę pod koniec II wojny światowej. Według współtwórcy deseru, szefa kuchni Roberto Linguanotto, danie było wynikiem wypadku podczas robienia lodów waniliowych. Pan Linguanotto wrzucił trochę sera mascarpone do miski z jajkami i cukrem, a gdy zauważył przyjemny smak mieszanki, powiedział o tym żonie Campeola, Albie. Następnie para udoskonaliła deser, dodając biszkopty nasączone kawą i posypując je kakao – nazywając to „Tiramisù”, co oznacza „podnieś mnie”.

Szef KRRiT chce, żeby Trybunał Przyłębskiej zdecydował w sprawie TVN

Tiramisu stało się klasykiem kuchni europejskiej

Danie ukazało się drukiem w 1981 roku w wydaniu Veneto, lokalnej publikacji poświęconej jedzeniu i winu, a obecnie jest jednym z najbardziej znanych włoskich deserów. Warianty tiramisu zawierają alkohol, taki jak rum czy marsala, ale oryginalna receptura – certyfikowana przez Włoską Akademię Kuchni w 2010 roku – była bezalkoholowa, ponieważ miała być przyjazna dzieciom.

Tiramisu podaje się bardzo silnie schłodzone, zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni. Deser ten, tradycyjnie okrągły, przyjmuje obecnie najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich wuzetek. Ten kultowy deser lat 80. XX wieku jest dziś jednym z wielkich klasyków kuchni europejskiej.

Źródło: BBC

 

Tagi

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close
Close