FAO: Światowe ceny żywności osiągają najwyższy poziom od 10 lat

Ceny żywności najwyższe od 10 lat
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowe ceny żywności osiągnęły najwyższy poziom od ponad dekady, po wzroście o ponad 30% w zeszłym roku. Dane agencji uwypukliły gwałtowny wzrost cen zbóż i olejów roślinnych na całym świecie. Ceny oleju roślinnego osiągnęły rekordowy poziom po wzroście o prawie 10% w październiku. Zakłócenia dostaw, wysokie ceny towarów, zamykanie fabryk i napięcia polityczne przyczyniają się do wzrostu cen.
FAO powiedział, że jego miara cen zbóż wzrosła o ponad 22% w porównaniu z rokiem poprzednim. Cena pszenicy była jednym z głównych czynników tego wzrostu, wzrosła o prawie 40% w ciągu ostatnich 12 miesięcy po tym, jak główni eksporterzy, tacy jak Kanada, Rosja i USA, odnotowali słabe zbiory.
W przypadku zbóż mamy do czynienia z sytuacją, w której można powiedzieć, że to zmiany klimatyczne ostatecznie powodują spadek produkcji. Mieliśmy bardzo złe lata żniw w wielu miejscach.
– powiedział Peter Batt, ekspert ds. agrobiznesu w Curtin Business School.
FAO podała, że jej indeks cen oleju roślinnego został podniesiony przez wzrost cen oleju palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego. W przypadku oleju palmowego ceny wzrosły po tym, jak produkcja z Malezji została „przytłumiona” z powodu utrzymującego się niedoboru pracowników migrujących. Niedobory siły roboczej przyczyniają się do wzrostu kosztów produkcji i transportu żywności również w innych częściach świata.
Inflacja najwyższa od 20 lat! Takiej drożyzny nie było od dawna!
Powody wzrostu cen
Zakłócenia w wysyłce również powodują wzrost cen mleka, a koszty produktów mlecznych wzrosły o prawie 16% w ciągu ostatniego roku.
Innym problemem, który się pojawił, jest wydobycie produktu. Na przykład tutaj w Australii przypłynęło wiele statków, aby zabrać jedzenie, ale nie możemy skłonić załogi do wejścia z powodu Covid.
– dodał Batt.
Brigit Busicchia z Macquarie University powiedziała, że spekulacje na rynkach światowych również przyczyniają się do zmienności cen.
Od lat 90. deregulacja handlu kontraktami terminowymi na towary umożliwiła inwestorom instytucjonalnym wejście na ten rynek na dużą skalę.
– stwierdziła.
Ma to szczególny wpływ na kraje uzależnione od importu żywności.
Oczekujemy, że kraje takie jak Egipt lub inne kraje Bliskiego Wschodu doświadczą napięć w dostarczaniu zbóż.
– powiedziała.
Busicchia podkreśliła również, że rosnące ceny żywności są zazwyczaj najbardziej odczuwalne przez biednych, ponieważ grupy w niekorzystnej sytuacji pogrążają się dalej w ubóstwie i że może to zwiększyć napięcia społeczne i polityczne.
Źródło: BBC
Jeden komentarz