GastronomiaGospodarkaHandelPaństwoPolskaRolnictwoŚwiat

FAO: Światowe ceny żywności osiągają najwyższy poziom od 10 lat

Ceny żywności najwyższe od 10 lat

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowe ceny żywności osiągnęły najwyższy poziom od ponad dekady, po wzroście o ponad 30% w zeszłym roku. Dane agencji uwypukliły gwałtowny wzrost cen zbóż i olejów roślinnych na całym świecie. Ceny oleju roślinnego osiągnęły rekordowy poziom po wzroście o prawie 10% w październiku. Zakłócenia dostaw, wysokie ceny towarów, zamykanie fabryk i napięcia polityczne przyczyniają się do wzrostu cen.

FAO powiedział, że jego miara cen zbóż wzrosła o ponad 22% w porównaniu z rokiem poprzednim. Cena pszenicy była jednym z głównych czynników tego wzrostu, wzrosła o prawie 40% w ciągu ostatnich 12 miesięcy po tym, jak główni eksporterzy, tacy jak Kanada, Rosja i USA, odnotowali słabe zbiory.

W przypadku zbóż mamy do czynienia z sytuacją, w której można powiedzieć, że to zmiany klimatyczne ostatecznie powodują spadek produkcji. Mieliśmy bardzo złe lata żniw w wielu miejscach.

– powiedział Peter Batt, ekspert ds. agrobiznesu w Curtin Business School.

FAO podała, że ​​jej indeks cen oleju roślinnego został podniesiony przez wzrost cen oleju palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego. W przypadku oleju palmowego ceny wzrosły po tym, jak produkcja z Malezji została „przytłumiona” z powodu utrzymującego się niedoboru pracowników migrujących. Niedobory siły roboczej przyczyniają się do wzrostu kosztów produkcji i transportu żywności również w innych częściach świata.

Inflacja najwyższa od 20 lat! Takiej drożyzny nie było od dawna!

Powody wzrostu cen

Zakłócenia w wysyłce również powodują wzrost cen mleka, a koszty produktów mlecznych wzrosły o prawie 16% w ciągu ostatniego roku.

Innym problemem, który się pojawił, jest wydobycie produktu. Na przykład tutaj w Australii przypłynęło wiele statków, aby zabrać jedzenie, ale nie możemy skłonić załogi do wejścia z powodu Covid.

– dodał Batt.

Brigit Busicchia z Macquarie University powiedziała, że ​​spekulacje na rynkach światowych również przyczyniają się do zmienności cen.

Od lat 90. deregulacja handlu kontraktami terminowymi na towary umożliwiła inwestorom instytucjonalnym wejście na ten rynek na dużą skalę.

– stwierdziła.

Ma to szczególny wpływ na kraje uzależnione od importu żywności.

Oczekujemy, że kraje takie jak Egipt lub inne kraje Bliskiego Wschodu doświadczą napięć w dostarczaniu zbóż.

– powiedziała.

Busicchia podkreśliła również, że rosnące ceny żywności są zazwyczaj najbardziej odczuwalne przez biednych, ponieważ grupy w niekorzystnej sytuacji pogrążają się dalej w ubóstwie i że może to zwiększyć napięcia społeczne i polityczne.

Źródło: BBC

  

Tagi

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close
Close