
Dyrektor Beyond Meat zwolniony
Dyrektor wykonawczy Beyond Meat, który został oskarżony o ugryzienie mężczyzny w nos, odchodzi z firmy produkującej wegańskie jedzenie. Amerykańska firma, znana ze swoich roślinnych burgerów, zawiesiła Douglasa Ramseya, ówczesnego dyrektora operacyjnego, na czas nieokreślony po tym incydencie. W ostatnich tygodniach z firmy odeszło także wielu dyrektorów, oprócz Ramseya.
Firma nie odpowiedziała na prośbę o komentarz na temat Ramseya. Dyrektor wykonawczy Beyond Meat został aresztowany w zeszłym miesiącu za ugryzienie mężczyzny w nos podczas kłótni po meczu futbolowym w Arkansas. Przed dołączeniem do Beyond Meat w zeszłym roku, Ramsey miał trzydziestoletni staż pracy w gigancie przetwórstwa mięsnego Tyson Foods, gdzie nadzorował jednostki biznesowe firmy w zakresie drobiu i McDonald’s.
Jestem dumny, że mogę dołączyć do misji Beyond Meat, aby produkować pyszne produkty, które są zdrowsze dla naszych klientów i bardziej zrównoważone dla naszej planety – mówił Ramsey w czasie swojej nominacji.
Czytaj też: Szef wegańskiego Beyond Meat popiera podatek od konsumpcji mięsa
Kryzys w branży
Jego odejście następuje w związku z szerszymi wstrząsami w firmie, która zmaga się ze słabnącym popytem na sztuczne mięso. Firma poinformowała również, że zwolni 200 pracowników, czyli około 20% swojej siły roboczej.
Wierzymy, że nasza decyzja o redukcji personelu i wydatków w całej firmie, w tym w naszej grupie przywódczej, odzwierciedla odpowiedni right-sizing naszej organizacji biorąc pod uwagę obecne warunki ekonomiczne. Pozostajemy pewni naszej zdolności do zapewnienia długoterminowego wzrostu i wpływu oczekiwanego od naszej globalnej marki.
– powiedział szef Beyond Meat, Ethan Brown.
Beyond Meat, który rozpoczął sprzedaż swojej żywności opartej na roślinach w 2012 roku, obwinił presję kosztów życia za popychanie kupujących ku tańszym opcjom żywności, w tym tradycyjnego mięsa. Dyrektorzy ostrzegli inwestorów, że sprzedaż w tym roku prawdopodobnie spadnie o 9%-14% w porównaniu z rokiem 2021. To drugi raz, kiedy firma obniżyła swoją prognozę w ostatnich miesiącach – i oznacza gwałtowne spowolnienie z ponad 20% wzrostu, który firma początkowo przewidywała.
Inflacja jest uważana za podstawowy czynnik wywierający presję na tę kategorię, ponieważ konsumenci wybierają tańsze formy białka, w tym mięso zwierzęce.
– stwierdziła firma.
Podczas debiutu giełdowego akcje firmy skoczyły o ponad 160% w pierwszym dniu handlu, czyniąc firmę jednym z najbardziej udanych początkowych ofert publicznych w ostatnich latach. Jednak akcje spadły od tego czasu, tracąc ponad 70% swojej wartości tylko w tym roku.
Czytaj też: Spożycie mięsa w Wielkiej Brytanii znacznie spadło
Źródło: BBC