GastronomiaHandelKultura i sztukaPolska

Majonez Kielecki czy Winiary? Robert Makłowicz zaorał wszystkich!

Makłowicz wybrał najlepszy majone

Wielkanoc to nie tylko pisanki czy czekoladowe zajączki. To również okres wielkich internetowych bitew miłośników majonezów. Co rok internet zalewa dyskusja KTÓRY MAJONEZ LEPSZY – WINIARY CZY KIELECKI. Chociaż mamy swojego faworyta, odpowiedź na to pytanie zależy od gustu każdego z nas.

Informacją na temat ulubionego majonezu czy też tego, jaki sernik smakuje mu bardziej: z rodzynkami czy bez podzielił się znany krytyk kulinarny i dziennikarz, ulubieniec internautów Robert Makłowicz. Kilka dni temu na swoim kanale na YouTubie przygotowywał paschę wielkanocną, czyli tradycyjną potrawę rosyjską lub ukraińską. Jak wyjaśnia, pascha jest rodzajem sernika bez pieczenia, więc dodatkowy sernik to już za dużo. Makłowicz zdradził jednak czy woli sernik z rodzynkami czy bez:

Ja wolę z rodzynkami, ale kiedy zadałem to pytanie widzom w mediach społecznościowych, odpowiedzieli, że wolą bez. Oczywiście on się nie może składać z samych rodzynek. Nie może być za dużo.

A jaki majonez woli Robert Makłowicz? Czy dziennikarz dołączył do #TeamWiniary, a może #TeamKielecki? Nie! Pan Robert wyjaśnia wszystkich jednym słowem: DOMOWY!

W święta domowy. Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe!

– odpowiada.

Jak jednak dodał, próbował również wegańskiego majonezu i także bardzo mu smakuje.

Winiary czy Kielecki? Który majonez wolą Polacy? Król jest tylko jeden!

Który majonez lepszy?

O ile kłótni o to, który majonez jest lepszy, raczej nie da się rozstrzygnąć, można oszacować jak wiele osób wybiera dany produkt. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez UCE Research i Grupę Blix dla portalu Money, król jest tylko jeden.

Ankietowani wybierają przede wszystkim Majonez Dekoracyjny marki Winiary, będący częścią międzynarodowego koncernu Nestle. Do #TeamWiniary należy niemal 58% badanych. Drugi w kolejności Majonez Kielecki, produkowany przez Spółdzielnię Społem, został daleko w tyle. Za jego smakiem opowiedziało się tylko 27,2% respondentów. Dopiero na trzecim miejscu, z wynikiem 12,7% głosów, znalazł się znany na światowych rynkach amerykański Hellmans, należący do Unileveru.

Na kolejnych miejscach znalazły się majonez marki Pudliszki (10,3%) i Madero, czyli marki własnej Biedronki (10%). Wielkopolskiego Pegaza wybiera mniej niż 1% badanych. Musi on uznać wyższość majonezów marek: Roleski (4,8%), Ocetix – Pomorski (4,4%), Mosso – Napoleoński (4,2%), Develey (3,4%), Mikado (2,3%), Kania (2,2%), Motyl (2%) czy Kętrzyński (1,9%).

Większość z wymienionych marek wybierają przede wszystkim osoby mieszkające w pobliżu miejsca produkcji danego majonezu. Na przykład Kętrzyński jest najczęściej wybierany przez mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego, a Napoleoński – podlaskiego. Majonez Pomorski – choć nazwa może sugerować co innego – produkowany jest w Grudziądzu i dużą popularnością się cieszy na Kujawach.

Źródło: Onet, Money

 

Tagi

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close
Close